Kategorier
Arbeidsliv

Jobbsøker-etikette: Dos & don’ts

I forbindelse med jobbsøking så fokuseres det ofte på ting som CV/søknadsskriving, hvordan man skal svare under intervjuer osv. Men det er noe som kanskje er vel så viktig, nemlig etiketten og hva man som jobbsøker kommuniserer underveis i søkeprosessen.

Det blir ofte en del kommunikasjon frem og tilbake under en slik prosess. Og enten du er i kontakt med en representant hos bedriften eller en ekstern rekrutterer, så er det noen spilleregler du bør følge. Her har jeg samlet noen “dos & don’ts” for jobbsøking:

Følg søkeprosedyren.

Om du skal søke på en stilling, så bruk den metoden det oppfordres til i utlysningen. Noen sender søknad og cv direkte til kontaktpersonen, selv om det bes om at man skal fylle ut et søkeskjema. Dette kan oppfattes negativt av de som behandler søknaden. Og du vil antakeligvis uansett bli bedt om å søke på vanlig måte. Grunnen til dette er at det for bedriften er hensiktsmessig å få alle søknader inn i samme system, for å enklere kunne behandle og besvare dem.

Ta gjerne kontakt på telefon.

Om du er interessert i en stilling og du vil vite mer, så er det helt greit å ta en telefon til den personen som står oppført som kontakt. Ofte kan dette gjøre at du oppleves som en som tar initiativ og dermed blir husket bedre på grunn av dette. Du kan også våge deg til å møte opp på arbeidsplassen, men da skal det litt til for at du får slippe inn og prate med riktig person, hvis dette ikke er avtalt på forhånd.

Kommuniser godt og vær tilgjengelig.

Når du har sendt søknad eller vært i kontakt med en person angående en stilling, så vær nøye med å besvare alle henvendelser fra personen så fort du har mulighet. Om du ser vedkommende har forsøkt å ringe deg så ring tilbake raskt. De fleste bedrifter vil legge vekt på om du er tilgjengelig og flink til å kommunisere. Om de lettere får tak i andre enn deg så vil de sannsynligvis prioritere dem.

Vær høflig og ikke for uformell.

Når du svarer på henvendelser så pass på å virke interessert og høflig enten det foregår skriftlig eller via telefon. Forsøk å legge deg på omtrent det samme nivået som de du fikk henvendelsen fra. Om de er uformelle i stilen kan du også være det. Men det er bedre å være litt for formell enn litt for uformell. Si gjerne takk for en henvendelse eller et møte.

Hold avtaler.

Om du har avtalt et intervju/møte eller en samtale så gjør det du kan for å holde avtalen. Om du ser at du ikke får det til så gi beskjed så fort som mulig. Om du glemmer eller går glipp av avtalen så ta kontakt asap og beklag/forklar årsaken. Ikke overholdte avtaler kan tolkes av vedkommende som at du enten er upålitelig, uorganisert eller ikke har respekt for deres tid.

Ikke overkommuniser.

Det kan ofte være lett å bli utålmodig når man venter på svar på en søknad eller de neste steg i prosessen. Det er flott å sjekke innom hvis man ikke har hørt noe etter en frist, eller om det drøyer. Men hvis du har fått beskjed om at de vil ta kontakt på et tidspunkt så vent til det tidspunktet. De som sitter med søknadshåndtering har ofte mange henvendelser og besvare. Hvis du sender meldinger eller ringer dem til stadighet vil du oppfattes som masende. Det er heller ikke positivt i deres øyne.

Konklusjon:

Når du er i søknadsprosesser så vil potensielle arbeidsgivere se på helhetsinntrykket av deg. Det hjelper ikke alltid å ha den beste CV’en eller søknadsteksten hvis måten du oppfører deg på kommuniserer noe negativt. Det er derfor viktig å sørge for at din kommunikasjon og etikette er høflig og god.

Dette går selvsagt også andre veien. Hvis kontaktpersonen hos en arbeidsgiver oppfører seg upassende så sier det antakelig noe om bedriften og kulturen deres. Da bør du kanskje vurdere å finne en annen arbeidsplass.

Av Jan Ole Sæthren

Jan Ole er en digital markedsfører og rekrutterer fra Oslo. Han har bakgrunn fra web bransjen og har jobbet med mange ulike felt innenfor web, video, digital markedsføring, design, rekruttering og ledelse.

Kontakt:
E-post: janole@svosjmedia.no
SoMe: LinkedIn

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *